· 

Treat the mother, treat the child.

 

 

De eerste 2 behandelingen komt Femke met haar moeder binnen. Femke vindt de kinderen in haar klas heel druk en aanwezig. En Femkes juf , in groep 4, vindt dat van haar. Een aanwezig, intens en knuffelig meisje. Wat van de hak op de tak springt. 

 

Als ze halverwege een verhaal weer over iets compleet anders begint, haalt mama haar weer even terug. O ja, daar had ze het over. 

Haar energie is “all over the place” en dat maakt haar interessant, fantasierijk en gezellig maar het is lastig in de buitenwereld. Het botst veel met vriendinnen en ze heeft erg veel behoefte aan structuur omdat ze dat zelf nog niet kan verzinnen.  

 

Super fijn hoe haar moeder haar anker kan zijn. Maar die is er natuurlijk niet altijd bij, dus tijd om het zelf te leren. 

 

 

In de Chinese geneeskunde zijn moeder en kind sterk verbonden. Na de eerste 7 jaar (voor meisjes, jongens doen daar een jaartje langer over) gaan ze voorzichtig los. Vaak zie ik in de praktijk hoe sterk jonge kinderen nog verbonden zijn aan hun moeder en hoe ze nog 1 geheel zijn. 

 

En je denkt misschien: “wat een ouderwetse types die oude Chinezen, alsof alleen maar mama’s kinderen opvoeden”. En dat is precies waar mijn verhaaltje over gaat. Want ……. toen kwam papa een keertje mee naar de praktijk.

 

Als ze op de tafel ligt en begint te kletsen, wordt ze niet teruggehaald en even gecorrigeerd als ze constant weer van verhaal op verhaal gaat. Ze is nog intenser en zoekt heel erg naar een grens, die er pas heel laat is. Of gewoon pas als ik 'm aangeef.

 

Die Femke is gewoon een papa kloon in kleine meisjes vorm!

 

Na de behandeling bespreken we wat hij, juist hij, kan doen of haar te helpen als ze een beetje “intens” wordt. Wat juist zijn sterke kanten zijn, en wat hij beter kan overlaten aan zijn vrouw. En wat hij zelf altijd doet als het wat teveel wordt. Wat de dingen zijn die hij in zijn leven geleerd heeft om het wat gemakkelijker te maken voor zichzelf.   Zodat zijn prachtige dochter het straks helemaal zelf kan als het tijd is om de navelstreng met papa los te maken. 

 

En soms moet je bij jezelf beginnen om verandering in gang te zetten. Dus papa komt volgende week even alleen langs in mijn praktijk. 

 

 

 

Aan wie is de navelstreng van jouw kind verbonden?

 

 

Linda

 

 

 

 

PS: je snapt dat ik uit privacy overwegingen nooit de echte namen van de kinderen uit mijn praktijk gebruik. Dus heet jouw prachtige dochter toevallig Femke, het gaat niet over haar. 

 

Zie jij ook hoe sterk je met jouw kind verbonden bent? En snap je ook dat als je met jezelf aan de slag gaat, ook je kind veranderd?

Maak dan nu een afspraak, dan gaan we aan de slag.