Je kind weer in balans

 

Voeding in TCM

  • Je bent klaar het "symptoom bestrijding"
  • je wilt tot de kern komen van de problemen van je kind
  • je wilt dat je kind kan zijn wie hij/zij echt is
  • je wilt een blij kind

 

ik kijk tijdens een behandeling wat het beste bij jou of je kind past. Dat kunnen dus verschillende dingen zijn. 

 

 

voeding bij kinderen

 

 

Voeding is een belangrijk onderdeel van de Traditioneel Chinese Geneeswijze en soms onderdeel van een behandeling.

 

 

Belangrijk:  

In de Chinese geneeskunde bestaat geen goede of slechte voeding. Er bestaat wel voeding die op dit moment niet bij je past. En die moet er (al dan niet tijdelijk) uit. En je zult zien hoe dit voor je gaat werken.

 

 

Alles wat je eet of drinkt heeft invloed op je levensenergie of Qi. 

Dat verschil merk je al als je een stoofpotje eet, of alleen een rauwkost salade. Alle voedingsmiddelen zijn in te delen van verkoelend tot verwarmend, van yin tot yang. Soms weet je zelf wel wat je nodig hebt. Je hebt waarschijnlijk meer zin in een salade in de zomer dan in de winter. En stampotten zijn niet voor niks winterkost.

 

   

Het verschil tussen de Westerse en Chinese voedingsleer.
In de Chinese voedingsleer worden geen calorieën geteld en wordt niet gekeken naar vetten en eiwitten. Er wordt gekeken naar de energetische werking van je voeding. Is iets koelend of juist verwarmend? Wat past bij jou en wat verzwakt het spijsverteringssysteem (de MiltQi).

 

 

Voeding is als een medicijn. 

De westerse schijf van 5 gaat uit van het principe dat er geen tekorten mogen ontstaan. De Chinese voedingsleer gaat uit van het principe dat je op wilt bouwen. Je gezondheid wilt VOEDEN. En zo kun je zeggen dat voeding een prachtig, krachtig en super eenvoudig medicijn is.

 

 

Voorbeeldje:
Als je aan het hoesten bent en dat blijft maar aanhouden, dan kun je jezelf er sneller vanaf helpen door bepaalde voedingsmiddelen (tijdelijk) te laten staan. Als je veel last hebt van slijm bij het hoesten, dan laat je de dingen die slijm versterken (dat heet dan "damp" in de Chinese geneeskunde) , zoals pindakaas en zuivel, staan. Je kunt dan ook juist peren (lekker, warme peer met een beetje honing) eten om de "damp" in je keel en je longen op te lossen. Zo zijn er veel dingen die makkelijker op te lossen zijn door (even) iets te laten staan. 

 

 

Mag je straks bepaalde dingen niet meer eten?? 

Misschien, dat ligt aan het probleem waar je mee komt. Sommige klachten zijn veel sneller te verhelpen (huidklachten, soms ook gedragsproblemen) als je bepaalde voedingsmiddelen (al dan niet) tijdelijk laat staan. 

Maar, euh,  even voor de duidelijkheid: Je hoeft van mij niet suikervrij, glutenvrij, zuivelvrij, biologisch of Chinees te gaan eten. Ik geloof ook niet in complot theorieën van de voedingsindustrie, wonderpillen en superfoods. Maar ik  geloof wel in zelf koken.

 

 

voeding bij kinderen

Wil jij je kind graag helpen wat meer zelfvertrouwen te krijgen? 

 

Vraag dan hier de gratis video serie aan!