voor een lang, gelukkig en gezond leven

 

Voeding in TCM

 

 

Voeding is een belangrijk onderdeel van de Traditioneel Chinese Geneeswijze en een groot onderdeel van mijn trajecten.

 

Alles wat je eet of drinkt heeft invloed op je levensenergie of Qi.

Dat verschil merk je al als je een stoofpotje eet, of alleen een rauwkost salade. Alle voedingsmiddelen zijn in te delen van verkoelend tot verwarmend, van yin tot yang. Soms weet je zelf wel wat je nodig hebt. Je hebt waarschijnlijk meer zin in een salade in de zomer dan in de winter. En stampotten zijn niet voor niks winterkost.

 

 

Ben je vaak moe en grijp je dan naar zoet.

En dat heeft niks met wilskracht te maken. Het is je MiltQi die zo van zoet houdt en dolgraag een steuntje in de rug wilt. De Qi van de Milt is het orgaan wat bij de spijsvertering hoort.

 

 

En ik heb fantastische nieuws.

Want dat kun je zelf weer opbouwen!! Natuurlijk doe je dat met zoete en wortel groenten, met granen. En met gekookt en gestoofde voeding, met ingrediënten die opbouwend zijn voor jou. Je zult vanzelf meer energie krijgen en dus ook minder behoefte krijgen aan zoet (en suiker....)

 

 

Het verschil tussen de Westerse en Chinese voedingsleer.
In de Chinese voedingsleer worden geen calorieën geteld en wordt niet gekeken naar vetten en eiwitten. Er wordt gekeken naar de energetische werking van je voeding. Is iets koelend of juist verwarmend? Wat past bij jou en wat verzwakt het spijsverteringssysteem (de MiltQi).

 

 

Voeding is als een medicijn.

De westerse schijf van 5 gaat uit van het principe dat er geen tekorten mogen ontstaan. De Chinese voedingsleer gaat uit van het principe dat je op wilt bouwen. Je gezondheid wilt VOEDEN. En zo kun je zeggen dat voeding een prachtig, krachtig en super eenvoudig medicijn is.

 

Mag je straks bepaalde dingen niet meer eten??

Waarschijnlijk…. Je bent niet zomaar op het punt beland waar je nu zit. Maar, euh,  even voor de duidelijkheid: Je hoeft van mij niet glutenvrij, zuivelvrij, biologisch of Chinees te gaan eten. Ik geloof ook niet in complot theorieën van de voedingsindustrie, wonderpillen en superfoods. Maar ik  geloof wel in zelf koken.

 

 

Belangrijk: 

Het uitgangspunt in mijn behandeling is niet: "wat is de beste manier van eten?", maar: wat is de beste manier van eten voor jou? Wat voor de ene persoon werkt, werkt voor de ander niet. In de Chinese geneeskunde bestaat geen goede of slechte voeding. Er bestaat wel voeding die op dit moment niet bij je past. En die moet er (al dan niet tijdelijk) uit. En je zult zien hoe dit voor je gaat werken.

 

En.... soms moet je maar afvragen wat het je KOST om op deze manier door te gaan.

 


Wil je weten wat ik voor jou kan doen??