Oefening om je grenzen te bewaken

Pikt jouw kind snel emoties op van anderen?

Weet het soms niet goed wat van zichzelf is of van een ander? Maakt dat het leven soms ingewikkeld?

 

 

Als je heel gevoelig bent is het belangrijk dat je je zelf goed kunt beschermen.

Anders weet je niet meer wat van jou en wat van de ander is. Dan vervagen de grenzen. En kan het zomaar gebeuren dat je niet meer goed kunt functioneren. Dat je hoofdpijn of buikpijn krijgt. Dat je angstig of juist heel boos wordt, of misschien wel heel verdrietig. 

Vaak zie ik (grote en kleine) mensen die muren op gaan bouwen om zichzelf te beschermen. Muren opbouwen in plaats van grenzen te gaan stellen. Omdat dat sneller en gemakkelijker lijkt om te doen tegen al die heftige gevoelens die binnekomen.

 

 

Het verschil tussen een muur en een grens is dat en muur onbewust wordt neergezet. En een grens bewust.

 

Muren houden alles buiten. Grenzen beschermen je alleen waartegen je beschermd wil worden. 

Bijvoorbeeld:

Je bent gepest door Anneke, waarvan je dacht dat ze je vriendin was. Je bent erg teleurgesteld in haar. Want dit had je nooit verwacht.

 

Je muur

zorgt ervoor dat je geen diepe relaties meer aangaat met je klasgenoten. Ook al zit je in een nieuwe klas, op een nieuwe school. Je wilt niet nog een keer zo gekwetst worden.

 

Je grens

zorgt ervoor dat je erover kan praten met je ouders en met je zus. Je weet dat het tussen jou en Anneke was en niet tussen jou en de wereld. Als je iemand nieuw ontmoet in je klas waarmee het klikt, leg je uit wat er is gebeurd. En vertel je dat je het best spannend vindt om weer een vriendschap aan te gaan.

 

 

 

Grenzen stellen vergt niet alleen oefening. Maar ook lef. Het betekent dat je je hart weer open mag stellen. Durf je dat? Mag dat van jezelf?

 

Met deze oefening maak je voor jezelf een visuele grens. Ik ben heel benieuwd hoe die van jou eruit ziet!

Wil je ECHT aan de slag om je grenzen te leren bewaken? Onderzoeken waarom het nu steeds niet lukt? Maak dan een afspraak en dan kijken we samen wat ik voor je kan doen.

Of ben je nieuwsgierig wat kinesiologie en Chinese geneeswijzen voor jou en je gezin zouden kunnen doen? Kom dat naar de gratis workshop! Je kunt je hier opgeven:

♥ 

Linda